Informacionet e Kontaktit

Prishtinë, Kosovë

Jemi aktiv 24/7

Që nga ditët kur “Concorde” ka ndaluar fluturimet, nuk ka pasur një aeroplan supersonik për pasagjerë. Por tani një avion është gati për t’u testuar i cili mendohet të jetë 4 herë më i shpejtë se avionët supersonikë.

Është një avion mjaft i vogël, me një gjatësi prej vetëm 21 metrash (68.8 këmbë). Pas një viti të vështirë për industrinë e linjave ajrore, ai simbolizon një hap të madh përpara në historinë e aviacionit si avioni i parë supersonik i ndërtuar privatisht.

Deri më tani ka qenë avioni Concorde Evropian i cili ndërpreu fluturimet deri në 2003 dhe Sovjetik Tu-144 i cili ndërpreu fluturimet në 1999. Ka pasur dhe shumë aeroplanë të shpejtë ushtarakë të cilat ishin të financuara nga miliardat e arkave të shtetit dhe u ndërtuan me mandate qeveritare.

Firma e njohur “Startup Boom Supersonic” nga Denver në SHBA prodhoi avioni e parë supersonik në Tetorin e kaluar të quajtur “Baby Boom”

Këtë vit, avioni i prodhuar do fillojë provat mbi Shkretëtirën Mojave në Kaliforni, fillimisht duke fluturuar me rreth 1,600 kilometra në orë, ose 1,000 milje në orë sipas DW

Qëllimi është të vlerësojmë konceptin aerodinamik dhe më pas të ndërtojë avionin “Oveture” që përmban deri në 75 pasagjerë.

Në gjysmën e kësaj dekade “Overtura” synon të dërgojë pasagjerë nga Londra në New York me një shpejtësi prej 2,700 km në orë. Kompania thotë se do të përdorë karburantin e aviacionit të prodhuar në një mënyrë neutrale ndaj CO2.

Aerodinamika inovative dhe më pak peshë duhet gjithashtu të eliminojë dhe çdo zhurmë. Kjo do të thotë se ky avion do jetë në gjendje të fluturojë në mënyrë supersonike mbi tokë.  Aktualisht fluturimi në mënyrë supersonike është e ndaluar prandaj NASA dhe autoriteti i aviacionit amerikan FAA po punojnë së bashku për të lejuar fluturime të tilla për avionët supersonikë.

Fluturimi më i shpejtë se shpejtësia e zërit është në qendër të vëmendjes, por para se “Overtura” e kompanisë “Startup Boom Supersonic” të jetë në gjendje të ngrihet, ka ende një numër sfidash për t’u përballur siç është zhvillimi i motorëve të përshtatshëm.

Aerion Supersonic

Tani për tani, duket se avionët më të vegjël supersonikë të biznesit për 8 deri në 15 pasagjerë do jenë ata që po ngrihen të parët. Që nga viti 2002, Aerion Supersonic ka punuar për një avion të tillë.

Deri më tani, asnjë aeroplan Aerion nuk është ngritur në ajër, por kompania kohët e fundit ka treguar se fluturimi i tij i parë mund të jetë në vitin 2024.

“Aerion ka krijuar vazhdimisht modele të reja dhe po ndërton një linjë montimi në Florida. Aerion është mjaft i zgjuar sepse synon gjithashtu t’i shërbejë një tregu ushtarak,” tha Bernd Liebhardt, një inxhinier që përqendrohet në projektet civile supersonike në Qendra Hapësirë ​​Ajrore Gjermane (DLR) në Hamburg.

Aerion tashmë ka nënshkruar me një prodhues të motorëve. General Electric po zhvillon një turbofan të quajtur Affinity, motori i parë i ri për fluturimin supersonik në më shumë se pesë dekada. Në krahasim me motorët Olympus të Concorde, këta motorë nuk kanë nevojë për ndezës të zhurmshëm dhe djegës të karburantit për ngritje. Aerion nuk e ka fshehur qëllimin e tij për të përdorur AS2 si një model bazë për zgjerimin në të ardhmen.

“Aerion ka një hartë rrugore 50-vjeçare të teknologjisë. Hapi ynë i parë drejt kësaj të ardhme më të shpejtë është me AS2 supersonik,”tha ish-CFO i Aerion Mike Mancini në 2019.

“Concorde ishte një eksperiment i guximshëm, fisnik dhe një moment historik në historinë e avionëve, por AS2 është shumë i ndryshëm si në specifikimin ashtu edhe në modelin e biznesit”,tha CEO i Aerion Tom Tom Vice në një intervistë me Robb Report në Maj 2020.

Deri në fund të kësaj dekade, kompania ka në plan të bëjë një hap të madh në transportin ajror me AS3, një tjetër avion i ri. Deri në 50 pasagjerë do të jenë në gjendje të udhëtojnë me një shpejtësi prej 5,000 km / orë ose edhe më shpejt

Share: