Informacionet e Kontaktit

Prishtinë, Kosovë

Jemi aktiv 24/7

Eshtrat e 215 fëmijëve u gjendën në një shkollë rezidenciale që i ndau me forcë nga familjet indigjene

Një varr masiv që përmban eshtrat e 215 fëmijëve është gjetur në Kanada në një ish-shkollë rezidenciale e ngritur për të asimiluar njerëzit autoktonë.

Fëmijët ishin studentë në Shkollën Rezidenciale Kamloops Indian që u mbyll në 1978. Kryeministri Justin Trudeau tha se ishte një kujtesë e dhimbshme e një kapitulli të turpshëm të historisë së Kanadasë.

Sistemi shkollor rezidencial i Kanadasë, i cili ndau me forcë fëmijët indigjenë nga familjet e tyre, përbën gjenocid kulturor, një hetim gjashtë-vjeçar të realizuar në 2015.

Autoritetet kanadeze po punojnë me specialistë të muzeut dhe mjekë për të përcaktuar shkaqet dhe kohën e vdekjeve, të cilat nuk dihen aktualisht.

Raporti dokumentoi abuzimin e tmerrshëm fizik, përdhunimin, kequshqyerjen dhe mizoritë e tjera të pësuara nga shumë prej 150,000 fëmijëve që ndoqën shkollat, të drejtuara zakonisht nga kishat e krishtere nga vitet 1840 deri në vitet 1990.

“Reuters” raporton se më shumë se 4,100 fëmijë vdiqën ndërsa ndiqnin shkollën rezidenciale. Vdekjet e 215 fëmijëve të varrosur në tokën e asaj që dikur ishte shkolla më e madhe e banimit në Kanada besohet se nuk ishin deklaruar më parë. Në vitin 2008, qeveria Kanadeze zyrtarisht kërkoi falje.

Share: