Informacionet e Kontaktit

Prishtinë, Kosovë

Jemi aktiv 24/7

Pas 13 ditëve bllokadë, situata në veri është shtensionuar me zhbllokimin e rrugëve. Pika e parë e Marrëveshjes në Bruksel për targat është zbatuar. Barrikadat me mjete të rënda që ishin vendosur nga serbët lokalë prej 20 shtatorit janë larguar, e me këtë edhe njësitet speciale të Policisë. Tash, në pikat kufitare në Jarinje e Bërnjak po qëndrojnë forcat paqeruajtëse të KFOR-it dhe policët kufitarë, raporton RTV Albania.

Pika e parë e marrëveshjes mes Kosovës dhe Serbisë në Bruksel, parashihte që nga ora 8:00 e mëngjesit të 2 tetorit, të fillojë largimi i barrikadave nga rrugët që të dërgojnë në dy pikat kufitare Jarinje e Bërnjak, vendosjen e KFOR-it në pozicionet e njësiteve speciale të Kosovës dhe tërheqjen e këtyre të fundit. Kjo pikë është e marrëveshjes është zbatuar sot.

Dy pikat tjera që kanë mbetur për tu zbatuar janë: 

Nga 4 tetori, do të nisë së zbatuari përkohësisht regjimi i letrave ngjitëse, në vend të heqjes së targave të makinave të regjistruara në Kosovë dhe Serbi, deri në gjetjen e një zgjidhjeje të përhershme.

Më 21 tetor do të nisë punën një ekip i përbërë nga zyrtarë të Bashkimit Evropian, Prishtinës dhe Beogradit për të gjetur një zgjidhje të përhershme. Brenda gjashtë muajve, prej nisjes së takimit të parë, i ashtuquajturi Grup Punues, do të prezantojë gjetjet për një zgjidhje të përhershme në formatin e dialogut të nivelit të lartë

Mëngjesin e sotëm, mjetet e rënda që kishin bllokuar rrugët në veri filluan të largohen. Një vonesë me e madhe u shfaq në Jarinje, ku serbët lokalë fillimisht liruan vetëm njërën korsi të rrugës.

Pas kësaj, policia e Kosovës nuk pranoi që të tërhiqet derisa të gjitha mjetet të largohen nga rruga e me to edhe tendat e vendosur skaj rrugës. Kërkesa e policisë u plotësua në mesditë nga protestuesit dhe kësisoj rruga e zhbllokuar mundësoi edhe tërheqjen e policisë pas 13 ditësh qëndrimi atje.

Shtensionimin e situatës e ka përshëndetur I ngarkuari me punë në ambasadën e Shteteve të Bashkuara të Amerikës në Kosovë, Nicholas Giacobbe.

Ai tha se pret që normaliteti në kufi të rikthehet.

“Progres i mirë nga Kosova dhe Serbia pas implementimit të marrëveshjes së ndërmjetësuar nga BE-ja në kufi. Prezenca e përkohshme e KFOR-it, për dy javë ne presim që funksionimi i kufirit të kthehet në normalitet. Koha që të ecet përpara në këtë momentum dhe të rikthehet seriozisht dialogu”, ka shkruar ai.

Share: